انسانها در ابتدا نور را در جو زمین منتشر کردند، اما به عوامل مختلف مانند برف، باران، گرد و خاک و … با مشکل مواجه شدند. بعد از آن برای انتشار نور از لوله و کانال استفاده کردند و بوسیله آینهها و عدسیها نور را داخل این لولهها هدایت میکردند؛ اما باز هم چون تنظیم این آینهها و عدسیها دشوار بود، به مشکل برخوردند. بعد از آن از شیشه استفاده کردند و اما در این مرحله هم چون نور با سرعت ۱۰۰ مگابیت یا بیشتر منتقل میشد، با تضعیف زیاد انرژی مواجه شدند تا اینکه یک شرکت امریکایی به این هدف دست یافت. در اوایل سال ۱۹۶۰ میلادی با اختراع اشعه لیزر ارتباطات فیبرنوری ممکن گردید. فیبرنوری بسیار سبکتر و ارزانتر از کابل مسی است و ظرفیت انتقالی تا چندین هزار برابر کابل مسی دارد.
فیبر نوری رشتهای از تارهای شیشهای بوده که ضخامت هر یک از تارها برابر تار موی انسان است و از آنها برای انتقال اطلاعات در مسافتهای طولانی استفاده میشود. تارهای فوق در کلافهایی سازمان دهی و کابلهای نوری را بوجود میآورند. از فیبر نوری به منظور ارسال سیگنالهای نوری در مسافتهای طولانی استفاده میشود. فیبر نوری در موارد مختلفی مانند شبکههای تلفن شهری و بین شهری، اینترنت و شبکههای کامپیوتری استفاده میشود.
مزایای سامانه مشکات
کاهش هزینه تمام شده پروژه
بهدلیل ارزان بودن فیبر نوری بکار رفته برای ارسال تصاویر دوربینها و عدم نیاز به استفاده از سوییچهای متعدد، هزینه کلی پروژه بخصوص در پروژههای دارای کابلکشی در فواصل طولانی تا حد زیادی کاهش مییابد.


افزایش سرعت اجرای پروژه
بخاطر سادگی کابلکشی با استفاده از سامانه مشکات زمان راهاندازی پروژهها تا حد زیادی کاهش یافته و در هزینههای اجرا صرفهجویی خواهد شد.
سهولت انشعاب
با استفاده از سامانه مشکات بهمنظور داشتن چندین دوربین در یک مکان میتوان براحتی از تقسیمکنندههای غیرفعال ارزانقیمت استفاده نموده و یک فیبر را به تعداد زیادی شاخه جدید تقسیم کرد. بصورت تئوری هر شاخه اصلی فیبر قابلیت سرویسدهی به 128 کاربر یا همان دوربین را دارا میباشد گرچه برای افزایش پهنای باند و کیفیت شبکه معمولا تا 32 کاربر از یک رشته فیبر استفاده میکنند.


نصب آسان
فیبرهای نوری استفاده شده در این سامانه بسیار سبک و ارزان بوده و در مقایسه با کابلهای فیبر نوری معمولی و نیز کابل شبکه با سهولت بیشتری قابل نصب هستند. ثابت کردن این نوع فیبر در محل دلخواه با استفاده از یک بست کوچک و سبک براحتی امکانپذیر است.

سهولت گسترش پروژه در زمانهای آتی
در صورت نیاز به گسترش پروژه در آینده، در هر زمان میتوان بهسادگی با هزینه بسیار پایین به تعداد دوربین ها افزود.
ایدهآل برای فواصل طولانی
در کابلکشی شبکه با استفاده از کابل گرانقیمت Cat6 حداکثر طول کابل بطور نامی میتواند تا 100 متر باشد. در سامانه مشکات طول کابل تا حداکثر 20 کیلومتر بدون نیاز به تقویتکننده یا تکرارکننده امکانپذیر است. این موضوع استفاده از این سامانه را در مناطق صعبالعبور و فواصل طولانی بسیار جذاب مینماید.


ایمنی بالا
بدلیل آنکه در این سامانه برای انتقال داده از نور بجای الکتریسیته استفاده میشود ایمنی فیزیکی پروژه افزایش یافته و خطرات ناشی از اتصال کوتاه بین خطوط کاهش مییابد.

مقاومت بالا در برابر نویزهای محیطی
از آنجا که در سامانه مشکات از نور بجای الکتریسیته استفاده میشود تاثیرپذیری آن از نویزهای الکتریکی و مغناطیسی کمتر بوده و مثلا میتوان کابلکشی را براحتی از کنار کابلهای فشارقوی و … انجام داد.
استفاده از تکنولوژی WDM
با استفاده از این تکنولوژی دانلود و آپلود شبکه با استفاده از دو پرتو با طول موجهای متفاوت انجام شده که در نتیجه سرعت انتقال داده به بیش از 1 گیگابیت در ثانیه میرسد.


اتصال سریع و آسان
در کابل فیبر نوری معمولی هنگام اتصال سوکت حتما نیاز به انجام جوش کابل با سوکت (یا در اصطلاح Fusion) میباشد که نیازمند دقت، تخصص و صرف زمان زیاد شخص اپراتور بوده و دارای هزینه بالایی نیز میباشد. در سامانه مشکات از نوع خاصی سوکت اتصال با نام Fast Connector استفاده میشود که اتصال آن در حداقل زمان، بدون نیاز به تجربه یا تخصص و با کمترین هزینه انجام میشود.
قابلیت اطمینان بالای شبکه
بهدلیل استفاده از تنها یک رشته فیبر در مقایسه با هشت سیم مسی استفاده شده در شبکه LAN، نویزپذیری سامانه کمتر بوده و احتمال قطعی و از دسترس شدن شبکه نیز کمتر میباشد.


مصرف انرژی بسیار پایین
بخاطر عدم استفاده از تجهیزات فعال در سامانه مشکات مصرف انرژی کل شبکه کاهش چشمگیری پیدا کرده و در نتیجه این سامانه در مرتبه بالایی از راندمان انرژی قرار میگیرد.

امنیت بالای شبکه
بخاطر وجود سیستم کدگذاری پیشرفته بر روی دادههای انتقالی در سامانه مشکات امکان شنود دادهها در طول مسیر وجود ندارد و کل شبکه در مقابل حملات سایبری محافظت شده میباشد.
مزایای فیبر نوری در مقایسه با کابل مسی
بخشی از پروژه های سورنا










